Liber

Thuiskomen in je vrije wil

Liber

de Leergang

Inzet 

Liber de Leergang is een even grondige als geleidelijke kennismaking met het Liber leren. Het programma neemt een klein jaar in beslag en is zo opgezet dat Liber je na afloop tot tweede natuur is geworden. 


Opzet

Het leerprogramma beslaat 49 weken, verdeeld over zes blokken van drie, en een blok van zeven overnachtingen, afgewisseld door zes steeds langere periodes voor thuisstudie.


Zelfwerkzaamheid

Vanaf het allereerste begin ligt het accent van de Leergang op zelfwerkzaamheid, zelfredzaamheid en zelfdiscipline. Een van de hardnekkigste misverstanden waaronder een mens gebukt kan gaan: de overtuiging dat hij aan zichzelf niet genoeg heeft. Iets of iemand buiten zichzelf nodig heeft om in dat vermeende tekort te voorzien. Daarmee maakt de leergang vanaf dag een korte metten.


Zoek je een leraar, een meester, een goeroe?

Dan is Liber niet de weg voor jou. Natuurlijk mag je op intensieve begeleiding rekenen. Maar alleen om je attent te maken op de blokkades die je zelf opwerpt tussen jezelf en je oefenen. Niet om je van pasklare antwoorden te voorzien. 


Inhoud

Inhoud interne blokken

Tijdens je interne studieblokken heb je iedere ochtend een persoonlijk begeleidingsgesprek van anderhalf uur, iedere avond van 20 minuten. Minstens driemaal daags doe je je oefeningen. Verder doe je waar je aan toe bent, zo nodig werk je zelfs nog wat.


Bewust vragen of bieden deze dagen je verder ‘niets bijzonders’. Om te bevorderen dat je de oefening ook in je thuis- en werkomgeving steeds weer oppakt. Het enige waar deze dagen op inzetten: dat je de smaak van het oefenen te pakken krijgt.


Inhoud thuisblokken

Je committeert je om tijdens de weken van thuisstudie, het Relationeel Verstillen minstens vier dagen per week, een uur per dag te beoefenen. Dat doe je op notitiebladen. Deze zijn voor de leergang wat de weegschaal is voor het afvaldieet. Een neutrale scheidsrechter die jou en je begeleider alles vertelt over je progressie. Jaarindeling

Drie interne studiedagen

Drie weken zelfstudie thuisDrie interne studiedagen

Vijf weken zelfstudie thuis


Drie interne studiedagen

Zeven weken zelfstudie thuis


Zeven interne studiedagen

Negen weken zelfstudie thuis

Drie interne studiedagen

Elf weken zelfstudie thuis


Drie interne studiedagen

Veertien weken zelfstudie thuis

Drie afsluitende interne studiedagen,

gevolgd door permanente zelfstudie thuis

Terugkomblokken op aanvraag.

Voor wie

Liber brengt je veel, maar vraagt ook het nodige. Het helpt als je:


1.Toe bent aan een nieuw begin

Je hebt een verlieservaring voor de kiezen gehad en begint je te bezinnen op de vraag: ‘hoe nu verder?’ De aard van het verlies is niet relevant en ook de omvang niet. Of je nu het overlijden van een dierbare verwerkt of een echtscheiding, herstelt van een burn out of van het verlies van een baan, een verhuizing of een vooruitzicht - verliesverwerking is verliesverwerking.


Wat telt is dat je met vorm van ontwrichting te maken kreeg en een nieuw begin moet maken.


2. Commitment toont

Je verlangt ernaar in dat verband de merites van het Liber leren te onderzoeken. 


3. Leidinggevend in het leven staat

Je bent een stevige persoonlijkheid, kunt een flink mentaal inspanningsniveau aan en weet wat het is om conceptueel en gedisciplineerd te denken. Waarschijnlijk heb je een leidinggevende functie of ben je anderszins gewend verantwoordelijkheid te dragen.


Geen vrijheid zonder strijd, geen ruimte zonder grenzen, geen opstaan zonder vallen. Liber werkt omdat het zo werkt. Maar wat waar is, is niet altijd aangenaam. Daarom zijn Liber deelnemers doorzetters.

Met wie

Je begeleider en gesprekspartner is Liber ontwikkelaar Thomas van Kleef, algemeen directeur van het Transitium.


"Goudhaantje in communicatieland' noemde De Volkskrant hem ooit. En inderdaad is Van Kleef (1954) zoiets als de vleesgeworden communicatie. Een scherp luisteraar met het charisma je precies bij die les te brengen (of te houden) die voor jou op dat moment aan de orde is.


Gehoord worden

Analytisch, kritisch, empathisch en met een internationale werkachtergrond, schakelt hij moeiteloos tussen hemelse- en straattaal, huis-, tuin- en keukenpraat en issues rond identiteit en globalisering, intimiteit en hilariteit. Wat je ook op het hart ligt, persoonlijk of ook zakelijk, een gesprek met hem is je ten volle gehoord weten.


Zicht en zin

Hierdoor brengt een ontmoeting met Thomas, precies dat te weeg: bevrijding van moeten. En daarmee: zicht en zin. Zicht op nieuwe kansen, zin om ze aan te pakken.


Meer over Thomas van Kleef hier.

Aanmelding en toelating


Aanmelding en toelating

Over en weer vraagt de Liber leergang om een investering. Stapsgewijs onderzoeken we of deze aan de orde is. Daarbij ligt het accent op de vraag of je het opbrengt de relevante oefeningen te doen.


De stappen waaruit de toelating bestaat:


1. Zelf beginnen

Maak kennis met de Liber leerstof en ga er vervolgens een paar dagen zelf mee aan de slag. Je krijgt dan een eerste indruk of Liber je past. Nadat je drie woordwolken hebt gemaakt, maken we een afspraak voor een toelatingsgesprek.


2. Toelatingsgesprek

In een persoonlijk onderhoud toetsen we je wens tot deelname wat nader. Als de beslissing positief uitvalt, gaat een proefperiode in van drie weken.


3. Zelf volhouden

Drie weken lang doe je de oefening minstens drie keer per week. Waar je dit wenst hebben we daarover contact. Je kwalificeert je voor deelname als je aan het einde van deze periode minstens negen woordwolken hebt gemaakt.

Praktische zaken

Verblijf hoe en wat

Tijdens de interne studieblokken verblijf je in een van de huizen op het terrein van Duinboerderij ZeeVELD. Je hebt een eigen slaapkamer en een eigen dagverblijf met keuken/kitchenette. Je verzorgt zelf je natje en droogje. In je verblijfsaccommodatie is goede Wifi.


Kosten

€ 9275,- ex BTW. Of naar draagkracht.