Liber

Thuiskomen in je vrije wil

Erkennen. Uiten. Gewaar zijn.

Dit zijn de drie stappen van het Liber oefenen:


Stap 1: Erkennen

Je erkent dat je heel veel meer niet weet dan wel, maar dat desondanks alleen wat je wel meent te weten, je denken en doen bepaalt. En dat de enige manier om hier eerlijk mee om te gaan eruit bestaat je niet-wetend met deze manier van doen te verhouden.


Stap 2: Uiten

* Je uit je 'verbale verhaal': maakt een 'woordwolk' van je wel-weten;

* Je uit je 'fysieke verhaal': geeft spanningen en emoties de ruimte zich (non-verbaal) te manifesteren.


Stap 3. Gewaar zijn

Je activeert je niet-weten en wordt van daaruit je verbale en fysieke wel-weten gewaar; dat is: je beziet en beluistert dit zonder er iets van te vinden of mee te willen.


Het effect: wat relevant is blijft overeind, 'weten' dat achterhaald is lost op en creëert daarmee ruimte voor wat aan de orde is. De verhalen van hoofd en lichaam ondergaan een reset en update. Je bent weer 'bij de tijd', vrij om wat je overkomt creatief tegemoet te treden. Thuis in je vrije wil.

Probeer het!

Beluister hier drie geleide oefeningen om kennis met het Liber leren:


Oefening 1:

Ervaar en beleef hoe het 'voelt' en hoe het werkt: om 'jezelf gewaar te zijn' .


Oefening 2:

Leer de drie stappen van het Liber oefenen te zetten.


Oefening 3:

Gun jezelf een uur om je 'niet-wetend' te leren verhouden met je verbale en fysieke 'wel-weten'. Met extra oefentips.

Oefenboek

Normaal gesproken helpt een traject als Liber je om dat wat jij wilt of verlangt, ook daadwerkelijk binnen je bereik te brengen. Zoals rijscholen je leren autorijden. Jij vraagt, zij draaien.


Liber gaat verder. Liber graaft dieper.


Niet wat jij wilt, is het uitgangspunt, maar wat zich als ‘jouw’ wil voordoet. Liber leert je de legitimiteit daarvan te bevragen. Al doende ga je de relativiteit van wat je allemaal zo hevig wilt, vindt of moet, inzien. Je begint jezelf te herkennen als de schrijver van je eigen drama.


Vanaf dit moment kan het inzicht gaan dagen dat er tussen jouw en je geluk, niemand staat dan jij alleen.


Welkom in je vrije wil.      


Vind hier het Liber Oefenboek. 

Innerlijk verhuizen

Onthechting

Liber is een onthechtingsweg. Een methodiek die een innerlijke verhuizing teweeg brengt.


Het huis dat je leert achter je te laten: je identificatie met je interpretaties. 'Ik ben wat ik wil en denk en voel'. Het huis van je bestemming: je worteling in de stille contemplatie van wat in jou niet-stil is: 'Ik ben doordat ik mijn willen, denken en voelen gewaar ben'.


Een andere manier om hetzelfde te zeggen: je identiteitsbeleving gaat van inter-subjectief, naar intra-relationeel, naar inter-relationeel. Je 'hart verruimt zich' en je gaat beseffen met niemand en niets, niet verbonden te zijn. In wezen nooit alleen te zijn – of zonder antwoord, oplossing of uitweg of hoop. In iedere situatie leer je een uitgestoken hand te ontwaren en: wat jouw hand te doen valt.


Niet langer de gevangene van je conditionering, ben je nu thuis in je vrije wil. Bij machte en verlangend niemand te zijn dan jezelf.